Kaasmakerij Özgazi B.V. - Exporteur en producent van zachte witte kaas; feta-type.

Fetakaas is wit, normaal gesproken in de vorm van vierkante plakken en loopt uiteen van zacht tot halfhard met een prikkelende, zoutige smaak die varieert van mild tot scherp. Het vetgehalte varieert van 30 tot 60%; de meeste zachte witte kaas zit rond de 45% melkvet.

Kaasmakerij Özgazi verwerkte in 2012 zo’n 75 miljoen kilogram melk tot zachte witte kaas in pekelwater voor zowel de industriële markt als voor retailkanalen. Uniek bij de kaasmakerij is de verwerking van zowel koemelk (zo’n 80%) als de verwerking van geiten- en schapenmelk. De koemelk wordt deels gekocht op basis van langlopende leveringsovereenkomsten. De overige benodigde melk wordt ad hoc gekocht in de markt.

De geitenmelk is afkomstig van Nederlandse geitenmelkorganisaties en de schapenmelk wordt betrokken uit het buitenland.
Met een volledig geautomatiseerde productielijn produceert Kaasmakerij Özgazi dagelijks zo’n 250.000 kilo zachte witte kaas. Voor het geautomatiseerde verpakken van de kazen in blikken, in potten en in emmers van diverse afmetingen zijn geavanceerde verpakkingslijnen ontwikkeld.

Soorten witte kaas

Kaas uit koemelk

Veel consumenten in West- en Noord-Europa geven de voorkeur aan een mildere smaak; zachte witte kaas van koemelk. Van de miljoenen kilo’s melk die verwerkt wordt tot zachte witte bij Kaasmakerij Özgazi, is zo’n 80% koemelk.

Koemelk feta is verkrijgbaar in diverse vetgehalten in de droge stof: 45% – 55% – 60%
Naarmate het vetgehalte daalt, wordt de kaas droger en meer brokkelig.

Kaas uit geitenmelk

De witte kaas die geproduceerd wordt uit geitenmelk heeft een zeer witte verschijning.
‘Dit komt door het ontbreken van caroteen in de geitenmelk. De geit zet deze natuurlijke kleurstof direct om in vitamine A. Geitenmelk heeft daardoor een veel hoger vitamine A gehalte dan bijvoorbeeld koemelk.

De geitenmelk wordt niet gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat de volle geitenmelk – dus zonder de melk te ontromen -verwerkt wordt tot 100% geitenkaas. Degenen met een koemelkallergie kunnen zeker de geitenkaas proberen. Geitenmelkproducten zijn licht verteerbaar. Dit komt door de fijnbollige vetstructuur. Hierdoor ontstaat een snellere opname in het lichaam.
Maag-darm klachten komen veel minder voor bij het gebruik van geitenmelkproducten.

Kaas uit schapenmelk

De witte kaas uit schapenmelk heeft een iets vale kleur. Dit wordt veroorzaakt door het melkvet.
De volle schapenmelk wordt verwerkt tot de zachte witte kaas. Het vetgehalte in de schapenkaas is 50+.

 

 

Back to Top